HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Potilaan parhaaksi lääkärijohtajan taidoin - Miten erikoislääkäri voi muutosjohtajana kehittää potilasturvallisuutta?

Lääkärikompassi ja Suomen Lääkäriliitto

Kurssinumero: 213

Aihealueet: Johtaminen ja hallinto, Johtaminen ja hallinto

Puheenjohtaja: prof. (emer.) Martti Kekomäki

Yhdyshenkilö: FT Milla Kajanne, Lääkärikompassi

Tavoite: käsitellä terveydenhuollon keskijohdon hallinnollista työtä ja siihen liittyviä muutosjohtamisen haasteita. Yhdeksi isoksi haasteeksi ja tavoitteeksi nostamme potilasturvallisuuden: miten keskijohdossa oleva lääkäri voi edistää potilasturvallisuutta omassa organisaatiossaan. Tapauksina esitellään neljä erilaista kehittämishanketta, joilla on pyritty parantamaan toimintaa ja edistämään potilasturvallisuutta lääkärijohtajan keinoin. Kurssin 4 tapausta ovat Erikoislääkärien johtamiskoulutuksen (30 op) v. 2012 suorittaneiden caseja: koulutusohjelman osana tehty muutosjohtamisen kehittämistehtävä ja sen implementointi. Näiden kehittämishankkeiden avulla on vaikutettu myös potilasturvallisuuteen.

Kohderyhmä: Kaikki johtotehtävissä olevat ja johtotehtäviin aikovat lääkärit, terveydenhuollon johtamisen ja lääkärijohtamisen kehittämisestä kiinnostuneet, johtamiskoulutuksesta ja johtamisosaamisen kehittämisestä kiinnostuneet sekä potilasturvallisuuden näkökulmista kiinnostuneet.

Erikoistuminen: hyväksytty 3 tuntia, hallinnollinen koulutus kaikille erikoisaloille

Erityispätevyys:

Paikka: Ballroom 2

Aika: 9.1.2013 09:00 - 11:30

Kurssimateriaalia ladattavissa Fimnet-tunnistautumisen jälkeen.

09:00 Terveydenhuollon johtamishaasteet potilasturvallisuuden kannalta - mitä keskijohdon lääkäri voi tehdä?

Prof. (emer.) Martti Kekomäki, Helsinki

09:20 Tapaus 1: Lean-johtamisfilosofia - miten sen toimintaperiaatteet edistävät potilasturvallisuutta leikkausosaston lääkehuollossa?

LL Kari Annala, Tampere

09:40 Tapaus 2: Hukkaputkesta prosessiksi. HYKS Lastenpsykiatrian ostopalveluiden organisoinnin muutos paransi laatua, kustannustehokkuutta ja potilasturvallisuutta.

LT Terhi Aalto-Setälä, Helsinki

10:00 Tauko

10:30 Tapaus 3: Puhelin käteen ja lähetteitä seulomaan. Tehokkuutta ja potilasturvallisuutta voi edistää poliklinikalla myös huolellisella ennakkotyöllä - puhelinkontaktissa potilaan kanssa

LT, dos. Heikki Teppo, Hämeenlinna

10:50 Tapaus 4: Lääkärin tietokannat terveydenhuollon muutoksissa - näkökulmia tiedon johtamiseen ja potilasturvallisuuteen

LL (väit.) Hanna Pelttari, Helsinki

11:10 Loppukeskustelu: Miten johdamme potilaan parhaaksi?

Prof. (emer.) Martti Kekomäki, Helsinki

11:30 Päätös