PÄÄLUENNOT

Lääkäripäivät tarjoavat kolme mielenkiintoista Pääluentoa.
Pääluennot salissa 101 ovat avoimia sekä Lääkäripäivien kurssiosallistujille että näyttelyvieraille.

Tiistai 11.1.2011 klo 12.45-13.15, sali 101

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon jako ja palkinnon saajan luento

Mitä jokaisen lääkärin ja lääketieteen opiskelijan tulisi tietää ydinaseista
professori Vappu Taipale

Professori Vappu Taipale saa tänä vuonna Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstään suomalaisten lasten mielenterveyden edistämisessä. Hän on kansainvälisesti - muun muassa YK:n ja EU:n piirissä - tunnustettu, monipuolinen vaikuttaja. Vappu Taipaleen juhlaluennon aihe on perusluonteinen. Jos jossain päin maailmaa laukaistaisiin ydinase, siitä todennäköisesti seuraisi ihmiskunnan historian "viimeinen epidemia". Mitä lääkärit voivat tehdä, että näin ei käy?

Pohjolan ja Suomi-yhtiön rahastosta on myönnetty lääketieteen palkinto vuodesta 1984. Palkinto on tunnustus merkittävästä kansainvälisestä tai kansallisesta elämäntyöstä.

Keskiviikko 12.1.2011 klo 12.45-13.15, sali 101

Leena Palotie Memorial Lecture
Professori Gert-Jan B. van Ommen

Professori Gert-Jan B. van Ommen on Leidenin yliopiston lääketieteen keskuksen ihmisgenetiikan osaston johtaja ja Alankomaiden johtavan genomitutkimuslaitoksen perustaja. Hänen päätutkimuskohteitaan ovat neuromuskulaariset ja hermostorappeumataudit, tautien tutkimuksen, diagnosoinnin, hoidon ja ehkäisyn genomitutkimus- ja diagnostiikkateknologian kehittäminen ja soveltaminen, mukaan lukien genetiikan kehitykseen liittyvät yhteiskunnalliset tekijät. Hän on Center for Medical Systems Biologyn (CMSB:n) johtaja. CMSB on yksi Netherlands Genome Initiativen neljästä osaamiskeskuksesta. Professori van Ommen valottaa luennossaan akateemikko Leena Palotien elämäntyötä sekä geenitutkimuksen tulevaisuuden näkymiä.

Torstai 13.1.2011 klo 8.30 - 9.00, sali 101

Paremman elämän päätökset
Valtiotieteen tohtori, filosofi Maija-Riitta Ollila

Valtiotieteen tohtori, filosofi Maija-Riitta Ollila toimii Aalto-yliopiston Creative sustainability -koulutusohjelman opettajana. Hän filosofoi mm. johtamisesta, etiikasta ja kestävästä kehityksestä erilaisissa organisaatioissa ja johtamiskoulutusohjelmissa yrityksensä Pro Sophia Oy:n puitteissa. Ollila on viimeisimmissä kirjoissaan käsitellyt mm. valtaa. Persoonan valta ilmestyi 2005 ja Lauman valta 2008. Uusin kirja – Johtajan parempi elämä – on vuodelta 2010.