Nuku hyvin! – Unettomuuden Käypä Hoito

Unettomuutta ei tule hoitaa ainoastaan perinteisillä unilääkkeillä – Oireenmukaisesta unettomuuden unilääkehoidosta syyn mukaiseen hoitoon hyödyntäen etenkin lääkkeettömiä vaihtoehtoja.

Tilapäinen, yleensä alle kahden viikon kestoinen unettomuusoire kuuluu terveeseen elämään, josta lähes jokainen kärsi jossakin elämänsä vaiheessa. Se korjaantuu yleensä sitä aiheuttavien tunne-elämään vaikuttavien tekijöiden vähentyessä. Pitkäaikaisessa unettomuushäiriössä uni-valveen säätelyjärjestelmät ovat voineet muuttua ja kyseessä on silloin sairausasteinen unettomuus (diagnoosikoodi F51.0). Muihin sairauksiin liittyvä unettomuusoire tulee erottaa varsinaisesta sairaudeksi luokiteltavasta unettomuushäiriöstä.

Unettomuuden lääkehoito on muuttumassa. Perinteisten bentsodiatsepiinien ja niiden kaltaisten Z-lääkkeiden pitkäaikaisen käytön hyödyistä on varsin vähän näyttöä verrattuna niiden aiheuttamiin haittoihin. Tämän takia lääkäreiden tulee aina harkita, miksi ja kenelle unilääkettä määrätään. Unilääkkeitä ei tule uusia automaattisesti ilman sairauskertomukseen selkeästi kirjattuja perusteita. Lääkehoidossa unta parantavien histamiini-1 kanavien kautta vaikuttavien lääkkeiden käytöstä on saatu myönteisiä tuloksia. Myös melatoniinin käytöstä on saatu uusia tuloksia ja melatoniinin käytön perusteisiin ja annosteluaikaan annetaan uusia suosituksia. Melatoniini tulee ottaa aina viimeistään ennen puoliyötä.

Parhaat pitkäaikaiset hoitotulokset on saatu kognitiivisbehavioraalisia menetelmiä soveltamalla, ja näitä käsitellään yksityiskohtaisesti uudessa suosituksessa. Sairaanhoitajien ja muun hoitohenkilökunnan koulutusta unettomuuden lääkkeettömään hoitoon tulee lisätä.

Liialliseen unilääkkeiden käyttöön liittyy merkittäviä haittoja työikäisillä ja etenkin iäkkäillä ja muista sairauksista kärsivillä ihmisillä. Tämä on huomioitava myös sairaalahoidossa ja vanhainkodeissa. Etenkin aamuöinen unilääkkeiden käyttö voi vaikuttaa haitallisesti ajoterveyteen ja lääkärin tuleekin aina arvioida myös se, voiko unilääkkeiden käyttäjä ajaa turvallisesti autoa aikaisin aamulla.

Tässä uudessa suosituksessa käsitellään myös kouluikäisten lasten ja nuorten unettomuuden samoin kuin eri erityisryhmien (kehitysvammaiset, kipupotilaat, syöpä, raskaana olevat, vaihdevuosi-ikäiset naiset jne.) unettomuuden selvittämistä ja hoidon perusteita.

Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen unitutkimusseura ry:n laatima uusi Unettomuuden Käypä Hoito 2016 suositus on valmistunut usean eri alan asiantuntijan toimesta. Urakka on ollut mittava. Pohjana ovat olleet uudet kansainväliset unettomuuden diagnostiset luokittelut ja uudet tutkimustulokset nukkumisen merkityksestä, unettomuuden terveyshaitoista ja unettomuuden hoitotuloksista.

Lisätietoa

Markku Partinen, LKT, professori, neurologian erikoislääkäri, KH-työryhmän puheenjohtaja
Puh: 050 5604999, Email: markku.partinen@helsinki.fi