Kelan järjestämä lääkinnällinen kuntoutus on uudistunut

Kelan järjestämään vaikeavammaisten lääkinnälliseen kuntoutukseen on tullut muutoksia 1.1.2016 alkaen. Kuntoutuksen saamiseksi ei enää edellytetä korotetun vammais- tai hoitotuen saamista eli ns. vammaisetuuskytkös on poistunut. Lisäksi kuntoutuksen toteuttamiseen on tullut sisällöllisiä uudistuksia. Kuntoutuksen nimi on nyt vaativa lääkinnällinen kuntoutus.

Kela järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma sekä siihen liittyvä huomattavia vaikeuksia aiheuttava suoritus- ja osallistumisrajoite. Rajoite voi olla esimerkiksi kommunikoinnissa, vuorovaikutuksessa tai oppimisen ja tiedon soveltamisessa. Arvioinnissa huomioidaan kaikki henkilön sairaudet, vammat sekä suoritus- ja osallistumisrajoitteet. Kuntoutuksen myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö ei ole julkisessa laitoshoidossa kuten sairaalassa. Hänen kuntoutuksensa ei voi myöskään liittyä välittömästi sairaanhoitoon eivätkä kuntoutuksen tavoitteet voi olla ainoastaan hoidollisia. Lisäksi kuntoutuksen tulee olla tarpeellista.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tarkoituksena on mahdollistaa henkilön arjen toiminnoista suoriutumista ja osallistumista. Kuntoutuksessa keskeistä on kuntoutujan oman aktiivisuuden korostaminen sekä se, että kuntoutus suunnitellaan ja toteutetaan entistä paremmin kunkin kuntoutujan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kuntoutus toteutuu terapioina ja tarvittaessa moniammatillisina kuntoutusjaksoina kuntoutuslaitoksessa. Terapiat voidaan toteuttaa esimerkiksi vuorotellen toisen terapian kanssa tai harvakseltaan ohjauksellisesti.

Kuntoutuksen toteutuksen keskiössä on yhteistyön tekeminen kuntoutujalle merkityksellisten toimijoiden kanssa esimerkiksi kotona, päiväkodissa, koulussa tai työpaikalla. Kuntoutuksen tavoitteena on kuntoutumista tukevan arjen rakentaminen. Tarkoituksena on, että kuntoutujan päivittäisissä ympäristöissä toimitaan kuntoutumista edistävillä yhtenäisillä tavoilla siten, ettei kuntoutuminen aina toteudu terapiakeskeisesti. Näin ollen terapiakertojen määrä voi olla vähäinenkin.

Vammaisetuuskytköksen poistuminen parantaa erityisesti yli 16-vuotiaiden tilannetta. Henkilön täyttäessä 16 vuotta hänen vammaisetuutensa myöntämisen kriteerit muuttuvat. Tällöin oikeus korotettuun vammaistukeen on voinut päättyä, jolloin myös oikeus Kelan järjestämään lääkinnälliseen kuntoutukseen on päättynyt. Muutos mahdollistaa työikäisten henkilöiden pääsyn Kelan järjestämän kuntoutuksen piiriin oikea-aikaisemmin, jolloin kuntoutus on myös vaikuttavampaa.

Lakimuutoksen myötä Kelan järjestämän kuntoutuksen piiriin arvioidaan tulevan n. 7 700 uutta kuntoutujaa. Jos henkilö ei täytä Kelan kuntoutuslaissa säädettyjä kuntoutuksen myöntämisedellytyksiä, vastuu kuntoutussuunnitelman mukaisesta kuntoutuksesta kuuluu terveydenhuoltolain perusteella kunnalle. Jos henkilöllä on voimassa oleva kuntoutuspäätös vaikeavammaisten lääkinnällisestä kuntoutuksesta, kuntoutus jatkuu päätöksen mukaisesti.

Lisätietoa

Lyyti Harju
020 63 43707
etunimi.sukunimi(a)kela.fi