Jalkaterän fysioterapian periaatteet ja mahdollisuudet

Miksi minun varpaani ovat noin koukussa? Miksi tuohon kasvaa tuollainen vaivaisenluu, olenko vaivainen? Äidillä oli ihan samanlaiset, verovapaata ennakkoperintöä? Menisinkö lääkäriin leikkauttamaan ne suoraksi? Vai menisinkö käymään ensin fyssarilla, osaakohan ne mitään…

Jalkaterän alueen fysioterapian – podiatrinen fysioterapia – perusperiaatteena on löytää jalkaterän alueen oireelle ja löydöksille järkevä asiakkaallekin selitettävissä oleva syy, ja niiden perusteella laaditaan fysioterapialle suunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa.

Fysioterapiatutkimus on perusperiaatteiltaan samankaltainen kuin lääketieteellinenkin tutkimus: esitiedot, nykytila, ja löydösten perusteella suunnitellaan hoitotoimenpiteet, toteutetaan ne ja seurataan tuloksia.

Jalkaterään vaikuttavien lihasten kireydet ja heikkoudet sekä jalkaterän nivelten yli- tai aliliikkuvuudet aiheuttavat monia erilaisia vaivoja ja oireilua. Fysioterapian tavoitteena on parantaa jalkaterän toimintaa ja samalla koko kehon tasapainoa sekä hallintaa, sillä jalkaterän häiriöt ja virheet saattavat näkyä liikeketjussa jalasta ylöspäin aina hartioihin saakka.

Tavallisimmat työllistävät jalkaterän vaivat ovat hallux valgus, koukkuvarpaat, alemman nilkkanivelen aliliikkuvuus, joustopronaation puuttuminen, jäykkä tai aliliikkuva isovarpaan tyvinivel (MTP1), lyhyt I jalkapöydänluu eli Morton´s foot (Dudley Morton 1948), rakenteellinen voimakkaasti perimään liitetty poikkeavuus.

Poikittaiskaaren laskeutuminen on usein vaivaisenluun ja koukkuvarpaiden syynä. Laskeutumisen syynä voi olla heikko pitkä pohjeluulihas ja/tai takimmainen säärilihas tai lyhentynyt varpaiden ojentajalihas, jalan takaosan ylipronaatio tai lyhyt I jalkapöydänluu (Morton´s foot).

Heikkoja lihaksia vahvistetaan aluksi avoimessa liikeketjussa, ja myöhemmin suljetussa liikeketjussa erilaisilla harjoitteilla. Kireitä tai lyhentyneitä lihaksia venytetään ja ohjataan omatoimiseen venyttelyyn, (pohjelihas ja takimmainen säärilihas). Aliliikkuvia niveliä mobilisoidaan tai manipuloidaan normaalisti liikkuviksi (alempi nilkkanivel ja isovarpaan tyvinivel). Kinesioteippauksilla korjataan asentoa, vähennetään lihaksiin kohdistuvaa kuormitusta tai aktivoidaan lihastoimintaa (vaivaisenluu). Kalvorakenteita voidaan rentouttaa fasciamanipulaatiolla.

Tukipohjalliset ovat apuväline, joka otetaan avuksi vasta tarkan tutkimisen ja harkinnan perusteella. Tukipohjallinen nimestään huolimatta ei ole pelkkä sisäkaaren tuennan väline: ensin selvitetään miksi sisäkaari laskee ja hoidetaan syytä, ja pohjallinen on vain yksi väline. Mutta jos syynä on jalan luiden rakenteellinen poikkeama esimerkiksi em. Morton´s foot pohjallistarve on selvä, silti silloinkin harjoitteet otettava mukaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lisätietoa:

Pekka Hurskainen
Fysioterapeutti, 045 264 0806, peku.hurskainen@gmail.com