HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Vuoden 2013 Matti Äyräpään palkinto professori Taina Pihlajaniemelle

Pihlajaniemen työ kohdistuu soluvälitilan proteiineihin, erityisesti kollageeneihin. Hän on identifioinut selkärankaisten lähes 30 erilaisesta kollageenityypistä kolme; tyypit XIII, XV ja XVIII. Näillä sukkulamadosta, banaanikärpäsestä ja seeprakalasta ihmiseen evoluution myötä konservoituneilla kollageenityypeillä uskotaan olevan erityisen suuri merkitys lääketieteessä. Pihlajaniemi on selvittänyt kollageenien merkitystä tukikudokseen sekä syöpiin, tulehdustiloihin sekä paranemisprosesseihin. Hän on ollut kehittämässä lukuisiin lääketieteellisiin sovelluksiin käytettävää menetelmää, jolla ihmiskollageenia tuotetaan hiivasoluissa. 

Taina Pihlajaniemi on Oulun yliopiston tutkimusrehtori kaudella 2010–2014. Vuosina 1996–2009 hän oli Biocenter Oulun tieteellinen johtaja ja tutkijakoulun johtaja. Hän toimi myös ensimmäisenä Biokeskus Suomen johtajana vuosina 2006–2007. Pihlajaniemi on ollut Tieteen tietotekniikan keskuksen (CSC) hallituksen jäsen vuodesta 1998, varapuheenjohtaja vuosina 2005–2007 ja puheenjohtaja vuosina 2007–2010. Hän on toiminut myös Suomen Syöpäsäätiön ja Syöpätautien tutkimussäätiön hallituksissa. Pihlajaniemellä on lisäksi kansainvälisiä luottamustehtäviä muun muassa International Society for Matrix Biologyn hallituksessa sekä ESPRI:n (European Strategy Forum for Research Infrastructure) eri työryhmissä.

Pihlajaniemen johtama Oulun yliopiston kuudesta tutkimusryhmästä koostuva yksikkö valittiin Suomen Akatemian Solujen ja soluväliaineen vuorovaikutuksen huippuyksiköksi vuosille 2012–2017. Huippuyksikön tavoitteena on ymmärtää solujen ja niitä ympäröivän aineksen vuoropuhelua, koska tämä on keskeisellä sijalla elinten muodostumisessa, elimistön toiminnassa ja sen häiriöissä sekä erilaisissa sairauksissa.

-----------------------------------------------------

Matti Äyräpää kuului Duodecim-seuran alkuvuosien kantaviin voimiin. Hänen nimeään kantava palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa Helsingissä pidettävien Lääkäripäivien avajaisissa, jolloin palkinnon saaja pitää Matti Äyräpää -luennon. Luennon pitäjän valitsee valiokunta, jonka puheenjohtajana toimii seuran puheenjohtaja, ja johon lisäksi kuuluu Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja jokaisen lääketieteellisen tiedekunnan nimeämät edustajat. Luento julkaistaan Aikakauskirja Duodecimissa.

 

Lisätietoja:

- professori Taina Pihlajaniemi, taina.pihlajaniemi(at)oulu.fi, p. 0400-586 920

- valitsemisvaliokunnan puheenjohtaja, professori Markku Heikinheimo, markku.heikinheimo(at)duodecim.fi, p. 0500 969 338