HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Terveystoimittajien Hyvän Tiedon Omena -palkinto ojennettiin professori Mikael Fogelholmille

Terveystoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille tunnustuksena hyvästä yhteistyöstä terveystoimittajien kanssa.

Helsingin maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ravitsemustieteen professori ETT Mikael Fogelholm on tunnettu erityisesti ravinnon, liikunnan ja lihavuuden välisten yhteyksien asiantuntijana. Ravitsemus ja liikunta ovat keskeisiä kansanterveyden kannattimia. Fogelholm on ottanut esille myös ravitsemuksen yhteyksiä mielenterveyteen. Hänelle on ominaista mukaansatempaava innostuneisuus, avoimuus ja kyky valaista monimutkaisia rakenteita ymmärrettävästi.  Tätä toimittajat osaavat arvostaa.

Lisäksi Fogelholm on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä puolustanut rohkeasti tieteen tekijöiden ja tutkimuksen sananvapautta. Fogelholm on ottanut monipuolisesti kantaa ravitsemukseen liittyviin asioihin. Tämä on ollut erityisen tärkeää viime aikoina, kun syömisestä on puhuttu kiihkein ja jopa vihaisin äänenpainoin.

Fogelholm on työskennellyt tutkimuksen lisäksi myös tiedemaailman hallinnollisissa ja tiedepoliittisissa tehtävissä. Hän on toiminut muun muassa Palmenian tutkimus- ja kehitysjohtajana, UKK-instituutin johtajana ja Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana.

Tutkimuksen popularisointi on Fogelholmille mahdollisuus, ei vain velvollisuus. Tutkijalla on painava syy kertoa tieteestä. Jos tutkija ei sitä tee, tiedonvälittäjänä on joku muu. Fogelholm on väsymättä auttanut toimittajia taustatietojen etsinnässä.

Tiedemiehen monipuolisuudesta kertonee sekin, että hän harrastaa maantiejuoksua, suunnistusta, pyöräilyä ja miesjumppaa. Hän soittaa pianoa Astor Piazzollan musiikkiin erikoistuneessa Tango Academica -yhtyeessä.

Jo 22. kerta

Terveystoimittajien tunnustuspalkinto, Hyvän Tiedon Omena, jaetaan vuosittain Lääkäripäivien yhteydessä. Palkinnon saajat ovat tehneet aktiivista ja tuloksellista yhteistyötä terveystoimittajien kanssa. He ovat käsitelleet terveystoimittajia kiinnostavia aiheita tavalla, joka on ollut selkeä, innostava tai yllättäväkin. Palkinto on taiteilija Riitta Nelimarkan työ.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet: 

2012 Tytti Solantaus
2011 Liisa Keltikangas-Järvinen
2010 Merja Saarinen ja Antti Holopainen
2009 Raisa Cacciatore
2008 Eero Hirvensalo
2007 Juha Hänninen
2006 Hannu Lauerma
2005 Aila Tiitinen
2004 Kari Pylkkänen
2003 Aila Rissanen
2002 Lyly Teppo
2001 Sirkka-Liisa Kivelä
2000 Maimu Halonen
1999 Risto Pelkonen
1998 Tuula Tamminen
1997 Pentti Huovinen
1996 Antti Aro
 1995 Outi Hovatta
1994 Harri Vertio
1993 Leena Palotie
1992 Jussi Huttunen