HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Sairas imeväinen

Imeväisellä tarkoitetaan alle yksivuotiasta lasta, vauvaa.  Tähän yhden vuoden ikäänkin mahtuu erilaisia jaksoja, joissa lääketieteelliset ongelmat ovat erilaisia:

-          vastasyntyneisyyskausi, jossa tärkeimpiä ovat syntymäviat, sopeutuminen kohdunulkoiseen maailmaan ja häiriöt sopeutumisessa

-          alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat, jotka ovat immuunipuolustuksensa kypsymättömyyden vuoksi erityisen alttiita infektioille

-          3 kk täyttäneet vauvat muistuttavat jo isompia lapsia.

Vauva ei kykene itse kertomaan oireistaan. Lääkäri ei voi kysyä, mihin sattuu, tai vauva kertoa, mitä on tapahtunut. Lääkärin arvio perustuu vanhempien kertomukseen ja lapsen havainnointiin ja tutkimiseen. Mitä pienempi vauva on, sitä enemmän oireet ovat häiriöitä lapsen normaalissa toiminnassa. Vauva syö tai ei syö, nukkuu/ei nuku, itkee/ei itke. Aivan erilaiset syyt voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.

Aivan pienen, alle 2 kk ikäisen vauvan, kuume on harvinaisempaa kuin isommalla lapsella. Kuumeen syynä on isompaa lasta useammin vakava infektio. Kuume 38◦C tai enemmän alle kaksikuisella vauvalla mitattuna millä tahansa tavalla on syy lähteä saman tien lääkäriin. Tämänikäinen kuumeilija ohjataan yleensä erikoissairaanhoitoon. Kuumeen syy voi olla viaton virusinfektio, mutta vakavat infektiot on syytä saada hoitoon ripeästi.

Eräät infektiot aiheuttavat ongelmia erityisesti pienille imeväisille. RS-virus esiintyy Suomessa epidemioina kahden vuoden sykleissä, seuraavaa huippua odotetaan keväälle 2012. Pienen vauvan ilmatiehyet ovat isompaa kapeammat, RSV-infektio ahtauttaa ne helposti, ja voidaan tarvita sairaalahoitoa. Hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen alle puolivuotiaalle. Vauva rokotetaan sitä vastaan vasta 3 kk ja 5 kk iässä. Äidiltä istukan kautta saadut vasta-aineet suojaavat vauvaa ensi kuukausina. Raskautta suunnitellessa äidin on hyvä tarkistaa rokotussuojansa.

Jos lapsi on niin pieni, että ei itse pääse liikkeelle, ovat vammat harvinaisia. Pahoinpitelyn merkit eivät aina näy päälle päin, ja sen mahdollisuus on pidettävä mielessä, vaikka oireet eivät ensimmäiseksi siihen viittaisikaan.

Rokotukset ovat muuttaneet kuumeilevan vauvan tautikirjoa.  Pneumokokkirokotus otettiin yleiseen rokotusohjelmaan kaikille tarjottavaksi rokotteeksi vuonna 2010, ja kliinisessä työssä on jo voitu havaita pienimpien lasten todennäköisten pneumokokkitautien vähentyneen.

Lisätietoja: Eeva Salo

HUS Lastenklinikka

eeva.salo@hus.fi

puh. HUS 050-4270279