HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Perusterveydenhuollon potilasturvallisuus paranee toimintatapoja kehittämällä

Perusterveydenhuollossa potilasturvallisuusongelmat liittyvät erityisesti kommunikaatioon. Vaaratilanteita syntyy, kun kaikki potilasta koskevat tiedot eivät ole hoitopäätöstä tekevän henkilön käytössä.

Tiedonkulku voi vaarantua kun potilaan hoitopaikka vaihtuu, eli kun potilas siirtyy erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä; joko lähetteen tiedot ovat puutteelliset tai epikriisi ei saavu jatkohoitoa suunnittelevaan perusterveydenhuoltoon ajoissa.

Erityisiä ongelmia saattaa syntyä lääkityksen muuttumisesta. Potilas itse saattaa olla tietämätön mitä lääkkeitä hänen oletetaan käyttävän, uutta lääkitystä määräävä lääkäri ei välttämättä tiedä mitä lääkettä potilas käyttää, jolloin seurauksena voivat olla lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset. Oma riskinsä syntyy rinnakkaislääkevalmisteista, koska potilas saattaa käyttää samaa lääkettä usealla kauppanimellä.

Tiedonkulku on tärkeää myös perusterveydenhuollon sisällä. Konsultaatiotilanteissa tulee varmistaa, että potilaan asiat tulevat oikein ymmärretyksi. Lisäksi tulee kannustaa moniammatilliseen työskentelyyn, jossa hierarkiset rakenteet eivät estä eri ammattiryhmien edustajia kertomasta oleellisia havaintojaan potilaan hoidosta.

Perusterveydenhuollon luonteeseen kuuluu suuren ja sekalaisen informaatiomäärän käsitteleminen. Jotta tästä ei aiheudu riskejä, tulee tietojärjestelmiä hyödyntää nykyistä paremmin. Rakenteinen kirjaaminen mahdollistaa päätöksenteon tuen ja muistutteiden käyttämisen, jolloin hoitoon liittyvä tietomäärä tulee paremmin hallittavaksi, ja riskit vähenevät. Tiedonkulku eri organisaatioiden välillä tulee myös varmistaa, jotta esim. kaikki potilaan tutkimustulokset ja lääkitystiedot ovat hoitoa suunnittelevan ammattilaisen käytössä.

Potilastuvallisuus paranee kun toimintoja kehitetään jatkuvasti. Myös potilaat tulee ottaa mukaan tähän kehittämistyöhön. Toimintatapojen jatkuvalla moniammatillisella kehittämisellä saadaan kaikkien osaaminen käyttöön ja sovitaan yhdessä toimintatavoista joita on helppo noudattaa.

Potilaan kanssa yhdessä tulee laatia hoitosuunnitelma, joka sisältää kaiken potilaan hoidon kannalta oleellisen tiedon.

Lisätietoja Minerva Krohn

puh 050 588 4244