HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

MIKÄ AUTTOI MINUA SELVIYTYMÄÄN VAHINGON JÄLKEEN

Hoitovahinko koskettaa vahvasti paitsi vahigon kokenutta potilasta ja hänen läheisiään myös tapahtumaan osallistunutta hoitohenkilökuntaa.

Lähtökohta potilaan hoidossa on aina toimia potilaan parhaaksi, auttamisen halu on aito. Lääkäreiden hoitovahingoille on tyypillistä toisen ihmisen terveyttä tai toimintakykyä heikentävä asia.  Lääkärit ovat tunnetusti hyvin ahkeria,tunnollisia ja varsin kunnianhimoisia. Jo koulussa lääkärit yleensä ovat luokkansa priimuksia.  Hoitovahinko koetaan virheenä, joka murentaa itsetuntoa aina menestykseen tottuneella henkilöllä.  Jos vahinko johtaa esim. potilaan kuolemaan, saattaa itse kyseenalaistaa oikeutta toimia jatkossa lääkärinä.

Kun vahinko on tapahtunut, alkaa pitkä ja uuvuttava tapahtuman käsittely. Pahimmassa tapauksessa  prosessi kestää useita vuosia.  

Mikä auttaa jaksamaan ja jatkamaan?

Esimiehen suhtautuminen asiaan on erittäin merkittävä. On huojentavaa, jos esimies ymmärtää aidosti tilanteen, antaa aikaa,kuuntelee ja tukee organisaation puolesta vahingon kärsinyttä. Kollegan ja työtoverin tuki on arvokasta. Salassapidettävistä asioista ei voi kotona keskustella.

Jo prosessin varhaisessa vaiheessa kannattaa hankkia itselleen hyvä avustaja, joka kantaa vastuun asian juridisen puolen valmistelusta. Liian usein ja liian pitkälle pyrkii selviämään omin avuin.

Asian avoin käsittely työyhteisössä ja haittatapahtumien systemaattinen analysointi auttaa ymmärtämään, että suurin osa vahingoista johtuu organisaation ja systeemin huonosta toiminnasta. Kenelle tahansa samassa tilanteessa olleelle olisi voinut käydä samoin. Läheltäpititilanteiden systemaattinen käsittely auttaa ehkäisemään vahinkoja jatkossa. Oppia voi niin omista kuin kollegan virheistä!

Tärkein asia selviytymisessä vahingon jälkeen lienee kuitenkin lääkärin oma nöyryys asian suhteen ja vuosien aikana kertynyt työkokemus. Asian avoin käsittely kääntyy lopulta omaksi vahvuudeksi.

Pirjo Peltomäki                                                                                                                                                                        

Geriatri

0405830556