HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Lääkärit tarvitsevat koulutusta ammattitaidon ylläpitämiseksi: Miten lääkärin osaaminen riittää?

Korkealaatuinen ja turvallinen terveydenhuolto perustuu osaaviin ammattilaisiin. Potilaan on aina voitava luottaa lääkärin osaamiseen ja ammattitaitoon. Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki ry, Pro Medico, toimii yhdessä lääkärien kanssa luomalla välineitä ja toimintatapoja ammatillisen kehittymisen tueksi ja varmistamiseksi.

”Lääkärin työ muuttuu jatkuvasti toimintaympäristön muuttuessa ja lääkärin osaamiselle tulee koko ajan uusia vaatimuksia peruskoulutuksen jälkeen. Vaikka suomalaisilla on vahva luottamus terveydenhuoltoon, kriisit ja potilaiden huonot kokemukset voivat murentaa sen”, Pro Medicon toiminnanjohtaja Kristiina Patja kertoo.

Lääketieteellinen tieto ja hoito kehittyvät jatkuvasti. Terveydenhuoltoa ja sen rakenteita kehitetään samalla, kun väestön tarpeet muuttuvat ja kustannusten nousua hillitsemään. Myös työvoiman vapaa liikkuvuus EU:n alueella tuos uusia haasteita lääkärin työhön. Euroopan alueella on pyrkimys yhtenäistää lääkärien koulutuksen vaatimuksia ja täydennyskoulutuksen seurantaa.

Lääkärin osaamisen voi nähdä erilaisina osaamisen alueina, joita ovat esimerkiksi lääketieteellinen tieto, potilastyö, yhteistyötaidot ja terveydenhuollon toimintaprosessien hallinta. Lääkärin ammatillista kehittymistä tukeva Pro Medico soveltaa toiminnassaan Kanadasta lähtöisin olevaa lääkärien osaamisen määritelmää, jossa osaaminen kuvataan seitsemänä kokonaisuutena.

Lääkärikoulusta alkaa elinikäinen oppiminen

Lääketieteellisen tiedon määrä kasvaa ja ajan tasalla pysyminen vaatii jatkuvaa tietojen päivittämistä. Lääkärin keskimääräinen 35 vuoden työura sisältää nuorena lääkärinä erikoistumisvaiheen, kokemuksen kartuttamisen kliinikkona ja usein siirtymisen vastuullisempaan kliinikon tai johtajan rooliin. Uran eri vaiheissa vaaditaan erilaista osaamista.

Täydennyskoulutus on tärkeä osa ammatillista kehittymistä. On tärkeää, että kaikki terveydenhuollon toimintayksiköt ovat sitoutuneita tukemaan lääkärien ammatillista kehittymistä osana omaa toimintaansa ja luovat toiminnassaan tähän edellytykset. Työn tarpeista lähtevä kehittäminen lisää sekä yksilön että työyhteisön asiantuntijuutta.

Taitoni.fi tekee ammatillisesta kehittymisestä suunnitelmallista

Pro Medico on kehittänyt lääkärien kanssa verkkopalvelun nimeltä Taitoni.fi, johon lääkäri voi kirjata oppimistavoitteita, oppimistilanteita ja osaamista. Oppimisen kohdetta tai tapaa ei ole rajoitettu. Ajatuksena on ottaa mukaan koulutustilaisuuksien rinnalle työssä tapahtuva oppiminen, verkko-oppiminen ja omatoiminen opiskelu.

Taitoni.fi sisältää lääkärin tutkinnot, pätevyydet ja työhistorian. Näin ammatillinen kehittyminen on yhdessä paikassa dokumentoituna. Verkkopalvelussa on mukana sähköinen Koulutuskalenteri, joka tarjoaa täydennyskoulutusta lääkärin omien tarpeiden mukaisesti.

Lisätietoja:

Kristiina Patja, toiminnanjohtaja Pro Medico ry, 040 48 70 111  kristiina.patja@promedico.fi

Topi Litmanen, koulutusasiantuntija, Pro Medico ry, topi.litmanen@promedico.fi

 

Pro Medico

Pro Medico on lääkärijärjestöjen yhteinen yhdistys (Finska Läkaresällskapet, Suomen Lääkäriliitto ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim), joka on perustettu 2007. Yhdistyksen tehtävänä on tukea lääkärien mahdollisuuksia ylläpitää osaamistaan ja jatkuvaa ammatillista kehittymistä.