HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Lääkärin työn kuormitus, vastuun taakka ja ympäristön odotukset

Lääkärin on oltava muodollisesti pätevä ja laillistettu, terveydeltään, persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan ammattiinsa soveltuva, vastuuntuntoinen sekä pystyttävä nopeaan päätöksentekoon ja kyettävä  jatkuvasti ylläpitämään ammattitaitoaan.

Lääkärin ammatin perusta on professio  –  vapaa ammatti, mutta potilasturvallisuuden ja ammattieettisyyden suhteen työ vahvasti valvottua ja kontrolloitua.

Lähtökohta on, että lääkäri vastuullisesti huolehtii myös omasta terveydestään, vaikka toimintakyvyn lääketieteellisiä rajoja ei ole normitettu.

Terveydenhuollon organisaatiot muuttuvat, mutta vanhat käytännöt ovat sitkeitä. Lääkärin perustehtävää korostetaan ja lupaillaan ehkä liikaakin. Kuormitusta lisää, että lääkärin on vaihdeltava potilastyössä nopeasti, joustavasti ja uskottavasti objektiivisen havainnoitsijan, subjektiivisen kokijan ja hyvän ammattilaisen rooleissa.

Terveydenhuollossa korostetaan eettisiä näkökohtia, mutta epäselväksi helposti jää, kuka ottaa eettisen vastuun ja minkälaisiin pulmatilanteisiin arvokysymykset voivat johtaa. Lääkäri työskentelee pääasiassa rationaalisten, tieteellisesti tutkittujen ja kliinisissä olosuhteissa testattujen asioiden parissa ja  samalla jopa myyttisillä ihmismielen alueilla. Yksilöt ja yhteiskunta vaativat lääkärin erityisosaamiseen perustuvia arviointeja, todistuksia ja asiantuntijalausuntoja. Eturistiriitoja syntyy helposti – lääkäri määrää, kieltää, todistaa...”. Lääkärin ammatti on ihannoitu, kunnioitettukin, mutta lääkäri turhan usein kadehdittu ja vihattu. Myös ammattikunnan yhteiseen arvopohjaan perustuva sisäinen kontrolli ja itsesäätely, kollegiaalisuus on koetuksella.

Työstään uupunut lääkäri ei ole harvinaisuus. Harvinaista on, että lääkäri sairaanakaan rajoittaisi merkittävästi toimintaansa. Sairauslomat ovat lääkäriammateissa epätavallisia. Sairaanakin lääkäri hoitaa potilaitaan suhteellisen hyvin, mutta ns asiakaspalvelu jää helposti puutteelliseksi. Priorisointi on tänä päivänä kuitenkin välttämätöntä ja lisää lääkärin työn kuormittavuutta.

Lisätietoja:

Vuokko Hupli

työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri

kuntoutuksen ja vakuutuslääketieteen erityispätevyydet

vuokko.hupli@gmail.com

040 562 3120