HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Kohdunsisäinen bakteeri-infektio

•                    Kohdunsisäisellä bakteeritulehduksella tarkoitetaan sikiökalvojen ja istukan tulehdusta, joka kehittyy yleensä emättimestä nousevana tulehduksena, erityisesti jos sikiökalvot ovat puhjenneet ennenaikaisesti. Tulehdus voi levitä myös veriteitse istukan läpi.

•                    Kohdunsisäinen bakteeritulehdus on usein ennenaikaisen synnytyksen taustalla.

Pieni osa ilmenee kuumeisena tulehduksena, johon voi liittyä myös kohdun aristus, supistelu, äidin ja sikiön sydämen nopealyöntisyys ja pahanhajuinen lapsivesi.

•                    Kohdunsisäinen bakteeritulehdus lisää sekä äidin että sikiön sairastuvuutta ja johtaa pahimmillaan sikiön vakavaan hapenpuutteeseen ja kohdunsisäiseen kuolemaan.

•                    Oireisen kohdunsisäisen bakteeritulehduksen hoitona on aina suoneen annettava antibiootti ja synnytys.

Oireista tulehdusta on arvioitu esiintyvän noin 1 %:ssa raskauksia, mutta jos diagnoosin perusteina ovat synnytyksen jälkeen istukasta ja kalvoista todetut tulehdusmuutokset, tulehdus on paljon yleisempi. Omassa 107 pikkukeskosen aineistossamme 44 %:sta istukkanäytteistä löytyi tulehdusmuutoksia.

Bakteerit voivat myös päästä istukan läpi sikiöön. Listeria ja myös kupan aiheuttaja Treponema pallidum pääsee istukan läpi. Myös suuontelon bakteerit, kuten fusobakteeri ja streptokokki, voivat aiheuttaa kohdunsisäisen tulehduksen.

Ennenaikainen synnytys

Ennenaikaisista synnytyksistä n. 40 %:iin arvioidaan liittyvän tulehdus. Erittäin ennenaikaisissa synnytyksissä bakteeritulehdus on vielä useammin synnytyksen taustalla: 24 viikolla tapahtuvista synnytyksistä yli 90 %:ssa on bakteeritulehdus. Useimmiten ennenaikaisiin synnytyksiin liittyvä tulehdus on oireeton. 

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Ennenaikaisella lapsivedenmenolla tarkoitetaan sikiökalvojen puhkeamista ennen synnytyksen käynnistymistä. Erittäin ennenaikainen vedenmeno aiheuttaa noin 40 % ennenaikaisista synnytyksistä.  Kohdunsisäinen bakteeritulehdus voi olla erittäin ennenaikaisen lapsivedenmenon syy tai sen seuraus.

Kohdunsisäisen tulehduksen aiheuttamat komplikaatiot

Kohdunsisäinen bakteeritulehdus johtaa pahimmillaan sikiön hapenpuutteeseen ja kohdunsisäiseen kuolemaan.

Kohdunsisäinen bakteeritulehdus lisää myös äidin sairastuvuutta. Yleisimmin se aiheuttaa kohtutulehduksia, haavatulehduksia ja lisääntynyttä synnytyksenjälkeistä vuotoa. Tulehdus voi häiritä synnytyksen normaalia edistymistä ja keisarileikkausten osuus synnytyksistä lisääntyy.

Kohdunsisäinen bakteeritulehdus lisää vastasyntyneen vakavia tulehduksia kuten keuhkokuumetta ja hapenpuutteen aiheuttamia vaurioita täysiaikaisilla lapsilla.  Ennenaikaisesti syntyvillä lapsilla kohdunsisäinen tulehdus ei kuitenkaan näyttäisi olevan riippumaton vaaratekijä aivojen kehitykselle.

Voitaisiinko kohdunsisäisiä tulehduksia ehkäistä antibioottihoidolla?

Ennaltaehkäisevässä mielessä annetun antibioottihoidon ei ole todettu vähentävän ennenaikaisia synnytyksiä. Myöskään oireettoman emättimen bakteeritulehduksen hoitaminen raskauden aikana ei vähennä kohdunsisäisiä tulehduksia.

Lisätietoja:

Eeva Ekholm

GSM 040-5596699

synnytys- ja naistentautiopin dosentti, erikoislääkäri

TYKS, naistenklinikka

eeva.ekholm@fimnet.fi