HUOM: Tämä sivu kertoo vuoden 2013 tapahtumasta. Siirry uusimmalle sivulle »

Ilmailu ja terveydenhuolto: Erilaiset kommunikaation maailmat

Yhteistä lentokoneohjaamolle ja leikkaussalille on turvallisuuskriittisyys. Terveydenhuollon haittatapahtumien taustalla jopa 80%:ssa on puutteellinen kommunikaatio. Toisaalta ilmailun varsin strukturoidulla kommunikaatiolla on todettu olevan selvä lentoturvallisuutta lisäävä vaikutus. Onko näillä erilaisilla ympäristöillä opittavaa toisistaan?

 

Ilmailussa kaikki turvallisuuskriittinen viestintä tapahtuu ilmailun fraseologian ja kommunikaatiomenetelmien mukaisesti. Tämän tarkoituksena on vähentää inhimillisten virheiden määrää.

Lennonjohdon ja lentokoneen välinen kommunikaatio tapahtuu vakiosanonnoilla ja vakiomuotoisesti. Samoin kommunikaatio lentokoneen ohjaamossa - ohjaajien välillä - on ennalta mietittyä, lyhyttä ja turvallisuushakuista siten, ettäpäämääränä on oikea-aikainen ja varmistettu viestin perille meneminen.

 

Terveydenhuollossa ei luonnollisesti voida olettaa, että esimerkiksi potilas-lääkäri-suhteessa käytettäisiin määrämuotoista fraseologiaa ja vakiosanontoja. Vastaanotolla onnistuneen kommunikaation haasteet muodostuvat pitkälti kahden ihmisen välisestäkielellisestä ja ei-kielellisestä kommunikaatiosta, sen onnistumisesta sekä ihmisten erilaisista odotuksista. Kommunikaatioympäristönä terveydenhuolto on jopa haasteellisempi kuin ilmailun ympäristö.

 

Terveydenhuollossa - esimerkiksi leikkaussaleissa ja ensihoidossa - on kuitenkin toimintaa, joissa ilmailulle tyypillisistä, viestin perille menemisen varmistavista kommunikaatiomenetelmistä on hyötyä potilasturvallisuudelle.

 Luento Lääkäripäivillä 9.1.2013 9:15 – 9:45: ”Kommunikaatiokulttuuri lentokoneen ohjaamossa ja terveydenhuollossa”            

Vesa Lappeteläinen, anestesiologian ja tehohoidon el

Oulun yliopistollinen sairaala, PL 21, 90029 OYS

Ensihoitolääkäri, lääkärihelikopteri FinnHEMS 50

Lennonopettaja

vesa.lappetelainen@fimnet.fi

GSM 0400 286171